Docentenportal Farmaceutische Wetenschappen

Overzicht congressen

EAFP
De EAFP is de European Association of Faculties of Pharmacy. Het doel van de EAFP is de bevordering van farmacieonderwijs en -onderzoek, daarbij aansluitend aan recente ontwikkelingen in de farmacie en de behoeftes van de maatschappij. De EAFP opereert hiermee in de voorhoede van de ontwikkelingen binnen het farmacieonderwijs en de farmacie in verschillende professionele omgevingen zoals de openbare en klinische farmacie, de industrie en de regulatoire instanties.

De EAFP organiseert een jaarlijks congres en ook diverse andere congressen gerelateerd aan een specifiek vakgebied binnen het farmacieonderwijs, bijvoorbeeld de ziekenhuisfarmacie. Tevens is op de EAFP-website informatie te vinden over publicaties en links naar tijdschriften over farmacieonderwijs.

Vanuit het departement Farmaceutische Wetenschappen kunnen jaarlijks maximaal twee personen deelnemen aan de annual EAFP conference.

Meer informatie over de EAFP en de EAFP Annual Conference is te vinden op EAFP

 

Monash
De Faculty of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences van de Monash University, Australië, organiseert om de twee jaar een Pharmacy Education Symposium (juli) in Prato, Italië. Zij doet dit samen met de PharmAlliance, een internationale samenwerking tussen Monash University, University of North Carolina at Chapel Hill en University College Londen. Deze universiteiten werken samen aan het inspireren en trainen van docenten en praktijkbeoefenaars om onderwijsvernieuwing te stimuleren en onderzoek naar farmacieonderwijs te bevorderen.

Het symposium biedt vooral een mogelijkheid om best practices op het gebied van farmacieonderwijs met collega’s te delen. Het verschil met het EAFP-congres is vooral dat hier veel onderzoek naar farmacieonderwijs wordt gepresenteerd. Vanuit het departement Farmaceutische Wetenschappen kunnen tweejaarlijks maximaal 2-3 personen deelnemen aan het Monash Pharmacy Education Symposium.

Meer informatie is te vinden op de website van Monash University.

NVMO
De Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) is dé vereniging voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling of onderzoek van onderwijs en opleidingen in de gezondheidszorg in de meest ruime zin. De NVMO organiseert diverse activiteiten, workshops, congressen en publiceert een tijdschrift (Perspectives on Medical Education), met vaak relevante onderwerpen voor het farmacieonderwijs. De NVMO heeft ook een aantal werkgroepen die zich bezighouden met specifieke thema’s zoals bijvoorbeeld toetsing en E-learning. Workshops georganiseerd door deze werkgroepen zijn vaak vrij toegankelijk.

Het NVMO-congres is een tweedaags jaarlijks congres (begin november) en heeft het onderwijs en opleiden in de gezondheidszorg als thema. Het congres biedt een platform waarop onderzoeksresultaten, evaluaties en ontwikkelingen binnen het onderwijs en opleiden worden uitgewisseld.

 

Vanuit het departement Farmaceutische Wetenschappen kunnen jaarlijks 4-5 personen deelnemen aan het NVMO-congres (maximaal 1 persoon per afdeling). Meer informatie is te vinden op de website van het NVMO.

Ervaringen
Ik ben nu al een aantal jaren naar het tweedaagse congres van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) geweest en kan dit congres aanbevelen aan ieder docent die zich interesseert voor de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en opleiding in de gezondheidszorg in Nederland.

Het NVMO is hét congres waar de nieuwste ontwikkelingen, onderzoeksresultaten en evaluaties van medisch onderwijs worden gepresenteerd. Het is leuk en interessant om te zien en horen waar “iedereen” mee bezig is op het brede veld van medisch onderwijs en dat er inbreng is vanuit diverse hoeken (multidisciplinair). Het congresprogramma bestaat uit o.a. (plenaire) lezingen, postersessies, symposia, workshops en rondetafelsessies met veel variatie en uit diverse vakgebieden. Hierdoor is het congres voor iedere congresdeelnemer interessant. Daarnaast biedt het NVMO-congres de mogelijkheid om onderwijskundigen te ontmoeten met wie je ervaringen kunt delen. Die combinatie is heel leerzaam.
Nina Winters, april 2017

AMEE
The Association for Medical Education in Europe (AMEE) is de Europese organisatie voor medisch onderwijs (zie ook NVMO). De AMEE publiceert onder meer handleidingen met praktische tips over diverse onderwerpen binnen het medisch onderwijs, het tijdschrift Medical Teacher en een open access tijdschrift MedEdPublish. De handleidingen zijn verkrijgbaar in vijf categorieën: Teaching and Learning, Curriculum Planning, Assessment, Education Management, Research in Medical Education en Theories of Medical Education.

Vanuit de AMEE worden diverse congressen georganiseerd, waaronder de jaarlijkse AMEE Conference (eind augustus/begin september). Vanuit het departement Farmaceutische Wetenschappen kunnen jaarlijks maximaal twee personen deelnemen aan de AMEE-conference.

Meer informatie over de AMEE en de AMEE-conference is te vinden op AMEE

ISSoTL

De International Society for the Scholarship of Teaching and Learning (SoTL) heeft als doel het onderzoek naar onderwijs met betrekking tot het leren van studenten (‘Teaching and Learning’) te bevorderen en de resultaten daarvan te verspreiden.

De organisatie biedt een platform aan alle docenten die op een systematische, evidence based, manier met hun eigen onderwijs bezig zijn, volgens de principes van Scholarship of Teaching and learning. De ISSOTL organiseert jaarlijks een internationaal congres in oktober. In 2023 vind het ISSoTL congres plaats in Utrecht.

Meer informatie is te vinden op de website van ISSoTL.

FIP
The International Pharmaceutical Federation (FIP) is de wereldwijde organisatie voor apothekers en farmaceutisch onderzoekers. De FIP ondersteunt en bevordert de ontwikkeling van de farmacie. Een van de belangrijkste taken van de FIP is het vaststellen van wereldwijde farmaciestandaarden door het opstellen van beleidsverklaringen en professionele en wetenschappelijke richtlijnen.

Ze werken intensief samen met andere internationale organisaties waaronder de World Health Organization om gezamenlijke verklaringen en richtlijnen op te stellen. De FIP organiseert een jaarlijks congres in september, maar ook andere symposia en workshops. Het jaarlijkse congres is sterk gericht op beleid en de farmaciepraktijk, en minder gericht op onderwijs.

Meer informatie is te vinden op de wesbite van FIP.

FIGON

De Federation for Innovative Drug Research Netherlands (FIGON), is het integraal platform voor innovatief geneesmiddelonderzoek in Nederland. Het platform bevordert interacties tussen alle partijen in het geneesmiddelonderzoek in de brede zin, zoals wetenschappelijke en beroepsverenigingen, universiteiten, bedrijfsleven en overheid. Het platform versterkt bestaande initiatieven op dit terrein, signaleert en verkent nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en voert een actief beleid in het kader van de missie. FIGON staat open voor alle in dit verband relevante groeperingen.
FIGON organiseert jaarlijks de Dutch Medicines Days, een goede manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de farmaceutische wetenschappen. Ook brengen zij het blad Medicines uit.

Medicines is een onafhankelijk vakblad over geneesmiddelenonderzoek in de breedste zin van het woord. Medicines brengt onder meer nieuws, achtergronden, interviews en opinies over de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Van fundamenteel onderzoek tot klinische studies, van beleid tot werkvloer, van opinies tot harde feiten, en van academie tot start-ups en grote farmabedrijven. Kortom, innovatief geneesmiddelenonderzoek in perspectief.

EARLI
De European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) is een internationale netwerk organisatie voor onderwijskundig onderzoekers. De EARLI organiseert jaarlijks een congres, maar dit congres is erg breed en met veel onderzoek naar primair en secundair onderwijs.

Interessanter zijn de Special Interest Groups (SIG)van de EARLI, bijvoorbeeld de SIGs voor Higher Education, Assessment and Evaluation and Researcher Education and Careers. Ook de diverse SIGs organiseren regelmatig congressen. Je kunt je  abonneren op de nieuwsbrieven van de verschillende SIGs om van deze congressen op de hoogte te blijven .